Kampus Szczecińskiej Uczelni Gastronomiczno-Hotelarskiej

O nas

Poznaj historię, osiągnięcia i misję Szczecińskiej Uczelni Gastronomiczno-Hotelarskiej

O uczelni

Szczecińska Uczelnia Gastronomiczno-Hotelarska została założona w 1998 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych instytucji szkolnictwa wyższego w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa w północno-zachodniej Polsce.

W ciągu ostatnich 25 lat nasza uczelnia poświęciła się kształceniu profesjonalistów w dziedzinie sztuki kulinarnej i zarządzania hotelarstwem, dostarczając polskiemu i międzynarodowemu sektorowi gastronomiczno-hotelarskiemu wielu wybitnych absolwentów.

Nasza uczelnia znajduje się w pięknym nadbałtyckim mieście Szczecin i posiada nowoczesne obiekty dydaktyczne, w tym profesjonalne laboratoria kulinarne, symulowane środowiska hotelowe i restauracyjne oraz multimedialne sale wykładowe, zapewniając studentom edukację wysokiej jakości łączącą teorię z praktyką.

Panorama Szczecina

Dane uczelni

Poznaj skalę i wpływ naszej uczelni poprzez liczby

2,500+
Studentów
98
Profesorów i wykładowców
15
Kierunków studiów
42
Partnerów międzynarodowych
18,000+
Sieć absolwentów
25
Lat działalności

Nasza misja

Misją naszej uczelni jest kształcenie profesjonalistów w dziedzinie sztuki kulinarnej i zarządzania hotelarstwem, posiadających ducha innowacji, umiejętności zawodowe i globalną perspektywę, poprzez zapewnienie wysokiej jakości edukacji i praktycznego szkolenia, aby sprostać potrzebom szybko rozwijającego się sektora gastronomiczno-hotelarskiego.

Jesteśmy zaangażowani w promowanie dziedzictwa kulturowego i innowacji w dziedzinie kulinariów, wspieranie zrównoważonego rozwoju branży gastronomiczno-hotelarskiej, a jednocześnie kultywowanie etyki zawodowej i poczucia odpowiedzialności społecznej wśród naszych studentów.

Nasza wizja

Wizją naszej uczelni jest stanie się wiodącą instytucją edukacyjną w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa w Europie Środkowo-Wschodniej, znaną z doskonałej jakości nauczania, innowacyjnego modelu edukacji i szerokiej sieci współpracy międzynarodowej.

Pragniemy, aby nasi absolwenci nie tylko zajmowali stanowiska kierownicze w globalnym sektorze gastronomiczno-hotelarskim, ale także przewodzili innowacjom i zrównoważonemu rozwojowi branży, tworząc większą wartość dla społeczeństwa.

Nasza kadra

Nasza uczelnia posiada znakomity zespół dydaktyczny złożony z ekspertów branżowych i naukowców

Profesjonalna kadra dydaktyczna

Nasza uczelnia zatrudnia obecnie 98 nauczycieli akademickich na pełen etat, w tym 28 profesorów, 42 docentów i 28 wykładowców. 85% wykładowców posiada stopień doktora, a 95% ma bogate doświadczenie branżowe.

Nasz zespół dydaktyczny nie tylko wyróżnia się w badaniach naukowych, ale również utrzymuje ścisłe kontakty z branżą, zapewniając zgodność treści nauczania z potrzebami rynku.

Eksperci branżowi

Oprócz pełnoetatowych wykładowców, regularnie zapraszamy ekspertów z czołowych światowych hoteli i restauracji jako wykładowców gościnnych, aby dostarczać studentom najnowsze trendy branżowe i doświadczenia praktyczne.

Każdego roku akademickiego organizujemy około 30 wykładów i warsztatów prowadzonych przez ekspertów branżowych, obejmujących wszystkie aspekty od technik kulinarnych po zarządzanie hotelarstwem.

Kadra międzynarodowa

Aktywnie promujemy edukację międzynarodową, mając obecnie wykładowców z 15 różnych krajów, zapewniających studentom wielokulturową perspektywę i międzynarodowe doświadczenie edukacyjne.

Poprzez program wymiany wykładowców, co roku gościmy około 20 naukowców wizytujących z uczelni partnerskich, wzbogacając nasze zasoby dydaktyczne.

Infrastruktura kampusu

Nasza uczelnia posiada nowoczesne zaplecze dydaktyczne i praktyczne, zapewniające studentom najlepsze środowisko do nauki

Laboratorium kulinarne

Profesjonalne laboratoria kulinarne

Nasza uczelnia posiada 6 nowoczesnych laboratoriów kulinarnych wyposażonych w najnowocześniejszy sprzęt i narzędzia kuchenne. Każde laboratorium może pomieścić jednocześnie 20-25 studentów do zajęć praktycznych. Laboratoria specjalizują się w różnych kierunkach: podstawy kulinarne, zaawansowane techniki kulinarne, cukiernictwo, piekarstwo, kuchnia międzynarodowa i kuchnia molekularna.

Restauracja szkoleniowa

Restauracja szkoleniowa i hotel

Nasza uczelnia posiada restaurację szkoleniową i symulowaną recepcję hotelową, zapewniające studentom realistyczne środowisko pracy. Restauracja szkoleniowa jest otwarta dla gości, a studenci pod nadzorem profesjonalnych wykładowców świadczą usługi dla rzeczywistych klientów, zdobywając praktyczne doświadczenie zawodowe. Symulowana recepcja hotelowa jest wyposażona w profesjonalny system zarządzania hotelem, dzięki czemu studenci zapoznają się z procesami działania hotelu.

Sale multimedialne

Nowoczesne sale wykładowe i biblioteka

Nasza uczelnia posiada 25 sal wykładowych wyposażonych w nowoczesny sprzęt multimedialny, wspierający różnorodne metody nauczania. Biblioteka zawiera ponad 50 000 woluminów, obejmujących specjalistyczne książki i czasopisma z zakresu gastronomii, hotelarstwa, turystyki i dziedzin pokrewnych, a także zapewnia dostęp do zasobów elektronicznych.

Akademiki

Akademiki i obiekty rekreacyjne

Nasza uczelnia oferuje akademiki dla 500 studentów, zapewniające bezpieczne i komfortowe zakwaterowanie. Na terenie kampusu znajdują się również centrum sportowe, kluby studenckie i kawiarnie, wzbogacające życie pozalekcyjne studentów.

Bogate życie studenckie

Oprócz nauki zawodowej, nasza uczelnia oferuje studentom różnorodne zajęcia i organizacje kampusowe

Koła studenckie

Nasza uczelnia posiada ponad 20 kół studenckich, w tym klub kulinarny, stowarzyszenie degustacji win, międzynarodowe stowarzyszenie wymiany i inne, zapewniające studentom platformę do rozwijania zainteresowań i umiejętności zawodowych. Każde koło regularnie organizuje działania i konkursy, wzbogacając życie studenckie.

Wydarzenia kampusowe

Nasza uczelnia organizuje różnorodne wydarzenia przez cały rok, w tym międzynarodowe festiwale kulinarne, konkursy kulinarne, spotkania branżowe i wydarzenia kulturalne. Wydarzenia te nie tylko wzbogacają życie studenckie, ale również dają studentom możliwość zaprezentowania swoich talentów i interakcji z profesjonalistami z branży.

Wymiana międzynarodowa

Dzięki programowi Erasmus i innym programom wymiany międzynarodowej, studenci naszej uczelni mają możliwość studiowania na uczelniach partnerskich w Europie i innych częściach świata przez semestr lub rok akademicki. Każdego roku około 150 studentów uczestniczy w programach wymiany międzynarodowej, poszerzając swoje międzynarodowe horyzonty.

Nasi partnerzy

Nasza uczelnia nawiązała ścisłą współpracę z wieloma firmami branżowymi i międzynarodowymi instytucjami

Partnerzy branżowi

Nasza uczelnia nawiązała współpracę z ponad 100 przedsiębiorstwami gastronomicznymi i hotelowymi, w tym z międzynarodowymi sieciami hoteli, restauracjami z gwiazdkami Michelin i znanymi grupami gastronomicznymi. Partnerzy ci zapewniają naszym studentom możliwości stażu i zatrudnienia oraz uczestniczą w opracowywaniu programów nauczania i działaniach dydaktycznych.

Główni partnerzy to: Hilton Hotels & Resorts, Marriott International, InterContinental Hotels Group, dział gastronomiczny PLL LOT i inni.

Partnerzy akademiccy

Nasza uczelnia nawiązała współpracę akademicką z 42 instytucjami szkolnictwa wyższego w Europie i na świecie, w tym z renomowanymi szkołami kulinarnymi i hotelowymi we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Dzięki tym partnerstwom nasza uczelnia realizuje programy wymiany studentów i wykładowców, wspólne projekty badawcze i programy podwójnego dyplomu, rozszerzając międzynarodowe możliwości nauki dla studentów.